De nieuwste moppen van Moppentap
Press any key. Ongetwijfeld heb je dit vriendelijke verzoek ooit wel eens gehad op je beeldscherm. Meestal gaat het schuil achter correct engels, zoals bij:

PRESS ANY KEY

Maar sinds een groot aantal gebruikers terecht zijn gekomen in de geniepige valkuil die het in zich draagt, kreeg het in vakkringen de naam "Eniki". Een kennis van mij, van beroep "systeembeheerder" lichtte dit toe aan de hand van het volgende verhaal:

Op een mooie ochtend, hij had net zijn derde kopje koffie uit de automaat gehaald en was dus pas vijf minuten op zijn werk, ging zijn GSM. Hij nam op en een verontruste gebruiker antwoordde met: "Het programma barst van de fouten! U zei dat het op mijn PC kon lopen, maar het heeft helemaal niet zo'n toets!"
Na het eerste gedeelte ("U zei dat het...") wilde de vriendelijke systeembeheerder eigenlijk al aankomen met een instructie over rustig achter de computer gaan zitten, maar het tweede gedeelte, over de "ontbrekende toets", hield hem tegen. "Pardon? Wat voor toets bedoelt u dan?"
"Nou, de Eniki-toets! Op mijn beeldscherm staat: "Press Eniki", maar op het hele toetsenbord is geen enkele toets te vinden die zo heet! Hebben ze me belazerd of zo?"
"Oh, ik snap het al. Nee hoor, dat is Engels en moet eigenlijk "Press ANY key" zijn, dus "Druk op een willekeurige toets.""
"Een willekeurige?"
"Een willekeurige."
"OK" Door de telefoon was het geklik van een toets te horen en vervolgens weer de kwade beller: "Houd je mij voor de gek of wat is dit? Er gebeurt helemaal niks!"
Dit kan zelfs een gerenommeerd specialist in gebruikersfouten aan het denken zetten. Maar wacht: "Op welke toets heeft u dan gedrukt?"
"Nou, zomaar één, op die rechtse, naast het vraagteken!"
"Rechts naast het vraagteken? O, dat is de SHIFT-toets! Die kunt u niet gebruiken, die is er alleen maar voor om met behulp van de normale letter-toetsen hoofdletters te kunnen maken. Probeert u eens een andere."
"Ik dacht, dat u een willekeurige zei, maar goed."
Opnieuw was er een paar keer geklik van toetsen te horen en opnieuw werkte het niet. Trefzeker had de gebruiker nu de toetsen CTRL en ALT uitgekozen. Die werken eveneens alleen in combinatie met andere toetsen; als je ze alleen indrukt geeft dat aan de kant van de computer geen reactie. Het programma is vervolgens veranderd. Op het beeldscherm verscheen vanaf dat moment alleen nog het verzoek:

TO CONTINUE PRESS A

In de tijd daarna werd het wat rustiger op zijn kantoor, aanvankelijk dan. Want enkele weken daarna stroomde een zee van e-mailberichten en faxen binnen, waarin gebruikers klaagden over de onbegrijpelijke, averechts werkende verbeteringen" en de opnieuw "bewerkelijke toepassing" van het programma, je moest nu kennelijk Shift+A typen om verder te komen, er werd tenslotte een hoofdletter A gevraagd (een Engelse gebruiker vroeg tenslotte nog "I should press a...what?!"). Dus werd ook dit probleem verholpen en verschijnt er sindsdien in onvriendelijke kleine letters:

to continue press a

Tot nu toe leek dit ook te werken, maar mijn collega heeft gisteren een open spreekuur (zoals hij dat noemt) gehouden met betrekking tot deze software. En het eerste telefoontje dat hij kreeg, was de klacht:
"Op het toetsenbord zit helemaal geen toets met een kleine a erop!"

Press Any Key

 

Waardering voor deze mop: 5.62
103
keer gestemd.

Stemmen!
Printbare versie

Inhoudsopgave
Volgende mop: Van het bruggetje gevallen
Vorige mop: Bank overvallen

Link naar deze mop:

 
Deze mop op je eigen website: